Hoe de alkaliteit en pH-Waarden van bubbelbadwater te verlagen?

Je wilde een bubbelbad, en je hebt er een! Maar dat is het niet. Het heeft geen zin om een ​​van de beste bubbelbaden te bezitten als u deze ook niet verzorgt en onderhoudt. 

Neem als voorbeeld: u hebt een sedan gekocht, zou u deze niet om de zes maanden een onderhoudsbeurt geven om de levensduur te behouden? Hetzelfde geldt voor uw spa. Elk weekend genieten van uw zwemspa is geweldig, maar dit kan een nachtmerrie worden als u merkt dat uw spa-water troebel en stinkt.

Om ervoor te zorgen dat uw spa langer meegaat en precies blijft zoals u hem hebt gekocht, moet u de pH-waarde en de alkaliteit van het water behouden. Als je een beginner bent in een bubbelbad, zul je vragen hebben als: “Wat is alkaliteit?”, “Zijn pH- en alkaliteitsniveaus niet hetzelfde?”

De termen ‘pH-niveau’ en ‘alkaliteitsniveau’ worden nonchalant in het rond gegooid, en dit kan iedereen verwarren die niet bekend is met het onderhouden van de chemie van het bubbelbadwater. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, je hoeft niet in de diepten van de chemie te duiken en je gedachten te verzetten. We doen ons best om in een eenvoudige taal uit te leggen wat ze zijn, waarom ze ertoe doen en hoe we ze op de juiste manier in evenwicht kunnen brengen.

PH schaal

Wat is alkaliteit?

Voordat u de pH-waarden van het water in evenwicht brengt, moet u de alkaliteitsbalans aanpakken. Als uw alkaliteit niet op de kaart staat, zult u nooit in staat zijn om de pH-waarde van het water van de hot tub in evenwicht te brengen. Alkaliteit en pH zijn als neven en nichten, ze gaan hand in hand, beïnvloeden elkaar en worden door elkaar beïnvloed.

Totale alkaliteit (TA), ook wel een “buffer” genoemd, is de maatstaf voor het vermogen van uw spa om zuren te neutraliseren. Het controleren van de alkaliteit is de eerste en essentiële stap om de pH-waarde in evenwicht te brengen. Wat is pH-schaal en hoe deze wordt beïnvloed door alkaliteit, daar komen we later op terug.

TA wordt, in tegenstelling tot het pH-niveau, gemeten in PPM (parts per million). Zijn rol is om te zorgen voor een evenwicht in het mineraalgehalte, dat eventuele schade aan de oppervlakken blokkeert.

Totale alkaliteit in bubbelbad

Waarom is het juiste alkaliteitsniveau van belang?

Alles in het extreme is altijd fout. Op dezelfde manier is een hoge alkaliteit of een te lage alkaliteit niet alleen slecht voor uw spa, maar ook schadelijk voor uw huid. Een onevenwichtig alkalisch niveau verslechtert het uiterlijk van uw bubbelbad, waardoor het er dof uitziet en het water een groenachtige tint krijgt.

Lage alkaliteit is de meest risicovolle van de twee uitersten. Het veroorzaakt aanzienlijke schommelingen in de pH omdat het de effecten van zuren niet kan beteugelen.

Als ze niet onder controle worden gehouden, kan dit corrosie veroorzaken aan onderdelen van uw spa, zoals verwarmingen en waterstralen.

Wat gebeurt er als het alkaliteitsniveau hoog is?

Hoge alkaliteit veroorzaakt ook groen water, omdat het de effecten van ontsmettingsmiddelen zoals chloor en broom vermindert, wat de opbouw van algen voorkomt.

Hoge alkaliteit veroorzaakt hoge pH-waarden, wat resulteert in een toename van calcium, waardoor het water troebel wordt en kalkaanslag op de oppervlakken van de kuip ontstaat; dit kan schade toebrengen aan de jets en filters van uw spa, omdat ze waarschijnlijk verstopt raken.

Stappen om de alkaliteit in uw spa te verlagen

Stappen om de alkaliteit in uw spa te verlagen

Evenwichtige TA-niveaus helpen bij een uitgebalanceerde pH-waarde van water. Het gebruikelijke pH-niveau van het water in de hot tub moet tussen 7,2 en 7,8 liggen, ideaal tussen 7,4 en 7,6. De totale alkaliteit moet 80-120ppm zijn.

  • De eerste stap is om de alkaliteit van het bubbelbadwater te testen met een teststrip. Je moet het stuk in het water plaatsen en de kleur erop vergelijken met de kleuren op de kit. Het zal u vertellen om de TA in uw spa te verhogen of te verlagen.
  • Als het water van uw bubbelbad een hoge alkaliteit heeft, moet u het niveau verlagen door chemicaliën te gebruiken zoals vloeibaar zoutzuur (dat is verdund met zoutzuur) of natriumbisulfaat . Zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen leest voordat u het aan het water toevoegt. Voor 1000 gallons water moet u bijvoorbeeld 3,5 oz of 0,21 lbs gebruiken. natriumbisulfaat om de alkaliteit van het water met 10 ppm te verlagen. Dus, om de TA met 20ppm te verlagen, gebruik 6.8 oz of 0.43 lbs; om met 30ppm te verlagen, gebruik 10,2 oz of 0,64 lbs.
  • Zodra u de juiste hoeveelheid heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat uw badkuip circuleert en het natriumbisulfaat in de hot tub giet. Laat het 20 minuten staan ​​en schakel de spa uit. Het zuur, in combinatie met water, verlaagt de totale alkaliteit en handhaaft de pH-waarde.
  • Zodra het water stopt met bewegen, laat u de hot tub een uur open staan ​​zodat het water van de hot tub goed kan ademen. Test het water opnieuw. Als de alkaliteit niet wordt verlaagd, herhaalt u het proces.
  • Als u de gewenste alkaliteit heeft bereikt, test u het water na 24 uur opnieuw. Controleer daarna de pH-waarden met pH-teststrips en kijk of deze in evenwicht moet worden gebracht.
PH-problemen met bubbelbad

Wat is pH en wat zijn de problemen die ermee te maken hebben?

PH is de ‘kracht van waterstof’. PH-niveau is de maat voor hoeveel waterstofionen in het water aanwezig zijn. De concentratie van waterstofionen in het water bepaalt of het water zuur, basisch of neutraal is. Met andere woorden, het is om te meten hoe alkalisch of hoe zuur uw water is.

Een pH-bereik van 0 tot 7 wordt als zuur beschouwd, een pH van 7 wordt als neutraal beschouwd en een pH van 7 tot 14 wordt als basisch beschouwd.

Wat je probeert te bereiken is een pH van 7,2 tot 7,8, ideaal is 7,5.

ideaal PH- en alkaliteitsniveau voor uw bubbelbad

Als de pH-waarde te ver van het ideale bereik afwijkt, kan dit net als een ongebalanceerde alkaliteit de onderdelen van uw hottub, zoals verwarmingen en temperatuursensoren, beschadigen en corrosie in metalen onderdelen veroorzaken.

Zodra uw TA perfect is, kunt u de pH-waarde controleren met een teststrip. Afhankelijk van wat het resultaat is, kun je de pH-waarde verhogen of verlagen met een pH-verhoger of pH-verlager. Voeg het toe aan het water en laat het 10-15 minuten circuleren. Test het water opnieuw; als de pH of alkaliteit nog steeds hoog is, herhaalt u het proces.

Wanneer je de alkaliteit probeert te verlagen, zal de pH sneller dalen, dus je moet niet gek worden met de chemicaliën en het proces beetje bij beetje gebruiken. Om de alkaliteit met 10 ppm te verlagen, hebt u mogelijk 1,6 lbs natriumbisulfaat of 1,23 liter zoutzuur nodig voor elke 10.000 gallons water.

Soms, bij het verlagen van de alkaliteit, daalt de pH-waarde drastisch. Dus om de pH van het water te verhogen zonder de TA te verhogen , moet je het proces van beluchting gebruiken. Beluchten is het proces waarbij je alle jets en luchtfuncties aanzet zodat er steeds meer lucht in het water wordt gepompt. Op deze manier kunt u door te beluchten en het zuur toe te voegen de alkaliteit verlagen met behoud van de pH-waarde.

Zelfs nadat je de niveaus op en neer hebt gejaagd, bereik je niet het gewenste resultaat, de enige optie die overblijft is om de kuip leeg te laten lopen en opnieuw te vullen en het proces te herhalen.

Hoe de pH-waarde te verlagen zonder chemicaliën?

Hoe de pH-waarde verlagen zonder chemicaliën?

Om de pH-waarde van uw bubbelbadwater te verlagen, kunt u vier kopjes azijn nemen en dit in het water gieten. Vergeet niet om het water in het bad te laten circuleren voordat je de azijn erin giet. Je kunt de azijn gebruiken die je in huis hebt of appelciderazijn. Zet de jets uit en test het water na een paar uur. Herhaal het proces totdat je een geschikt niveau hebt bereikt.

lagere pH-waarden zonder chemicaliën

Goed onderhoud van uw bubbelbad verlengt de levensduur van uw bubbelbad en u zult achterover leunen, ontspannen en genieten van uw tijd ondergedompeld in uw spa.

Related Post